I takt med att Web3-sektorn fortsätter att utvecklas, utvidgas användningsområdena för icke-fungibla token (NFT) bortom den nuvarande trenden att bevara digitala konstsamlingar i en sluten huvudbok.
Men även inom konstområdet håller NFT-funktionerna på att omprövas, vilket var fallet med ett museum i Ukraina. Ett exempel på detta finns här.
Enligt ett uttalande från Kharkivs konstmuseum den 13 oktober kan man för närvarande köpa Art without Borders NFT-kollektionen på Binance NFT-marknadsplats.
I det officiella uttalandet sägs att vinsten från försäljningen av de 15 verk som ingår i Art without Borders kommer att användas för att ”bevara Ukrainas kulturhistoria”.
Detta museum, som är ett av de äldsta i landet, är hemvist för omkring 25 000 exceptionella konstverk som skapats av konstnärer inte bara från Ukraina utan även från andra delar av världen. Verk av kända konstnärer som Albrecht Dürer, Georg Jacob Johann van Os, Ivan Aivazovsky och Simon de Vlieger finns i NFT:s samling.
Lisa, chef för NFT-avdelningen på Binance ”ger sinnesro och säkerhet för bidragsgivarna eftersom alla transaktioner loggas på blockkedjetekniken”, tillade han och förklarade varför NFT:er är attraktiva i konflikttider när givare söker en säker och trygg metod för att skicka pengar.
Detta beror på att givarna söker en metod som är både säker och trygg. Donationer som görs via NFTs loggas, och när de väl har skickats in kan de inte raderas.
Därefter fortsatte Binance-chefen att förklara att blockkedjans oföränderlighet gör det möjligt för bidragsgivare att se hur deras donationer utvecklas i realtid.
För att underlätta digitaliseringen av ett föremål i sin samling som uppskattades vara värt miljontals euro, har till exempel det kungliga konstmuseet i Antwerpen gjort föremålet i fråga till ett symboliskt föremål.
NFT-affärsmodellen har också tillämpats på museer i metaverset, vilket framgår av att Frida Khalos familj nyligen donerade ett tidigare okänt konstverk till Decentraland-museet.
Under denna tid har intensiva strider ägt rum i och omkring staden Kharkiv som en del av den pågående konflikten mellan Ukraina och Ryssland. På grund av detta bidrar värdet av denna samling till bevarandet av kulturella artefakter som riskerar att gå förlorade för alltid.
Ett exempel på detta är de kulturföremål som stals från Iraks nationalmuseum i Bagdad 2003 under den historiska plundringen av detta museum.
Lisa Han tror att genom att kombinera ”den utvecklade tekniken för NFT och det långvariga ukrainska kulturarvet i NFT” kommer det att bli möjligt att återskapa kultur och historia i verkligheten.
Användning av assistans och icke-militära former av motstånd har tidigare förekommit i Ukraina. Pengarna från försäljningen av NFT:er användes för att restaurera monument som skadats under konflikten.
Det ukrainska ministeriet för digital omvandling byggde sitt eget NFT-museum I på nätet för att hålla reda på viktiga händelser som inträffade under konflikten.
Lisa Han gav publiken sitt ord på att Binance kommer att fortsätta att stödja insatser för icke-fiatvalutor som erbjuder realistiska och skalbara lösningar på sociala problem, som till exempel ”bevarandet av Ukrainas historiska arv”.